Reagovanje na novonastalu situaciju u Srbiji

 

U Srbiji se ponovi dogodio narod - po ko zna koji put. Medjutim ovog puta, iako isti narod koji se i ranije dogadjao,  sa drugacijim idejama i zahtjevima. Nece vise Slobu – Slobodu sad hoce samo Slobodu. Konacno da i to docekamo.

Bi mi pomalo zao silnika na koljenima i njegovu oronulu vjernu ljubu prikazani na TV kako glasaju (Caucesku bi se upiso od smijeha). A narocito mi bilo zao (dal reci covjeka ili samo) Sloba kad pocese da se osipaju dojucerasnji saveznici i cankolisci (uvlakaci sto bi reko nas narod) i “dostojanstveno” podnijese ostavke ili predjose na opozicijsku stranu i “odose u legendu”. Sjetih se svih onih zakrvavljenih ociju, podadulih, brkatih mitingasa i organizatora “neposrednih okupljana stotine miliona osvijescenih Srba po slobodnoj proceni vaseg izvjestaca”, - boze gdjeli su oni sad? Nesto mi govori da su clanovi nekih izbornih komisija/komiteja ili tako nesto (opozicionih) stranaka na vlasti. Naravno sjetio sam se i nekih Velikih (kao ljudi) Srba koji su zbog njihovog srpstva morali da napustaju domovinu i da se lomataju po bijelom svijetu zato sto su za razliku od ovih prvih voljeli svoj narod i govorili istinu.

Zapanjujuce je bilo gledati kako su se dojucerasnji Slobini junose- koji su se kleli u “Sloba do groba”  sa svih strana svijeta (pa i iz Australije) prekomandovali listom presli na opozicijsku stranu – koju su navodno “vecina od njih od pocetka” podrzavali. To me podsjeti kad sam davne 1989 na pitanje sta mislim o Slobi odgovarao da mrzim Srbe pozelio bih im Slobu 100 godina (i pored ostalog, zbog toga morao da se evakuiram ispred dolazece “demokratije” koja je grunvala sa svih strana); da bi poslije dvije tri godine ti isti bili (opet naravno od samog pocetka) za opoziciju I govorili mi da sam bio u pravu.  

Predsjednik Kostunica je “umjereni” nacionalst koji je za razliku od Sloba tokom ratova po nekad nam zajednickoj domovini usmjeno podrzavao politiku nasilja, silovanja, raspamecivanja okruzenog naroda, etnickog ciscenja, i pravedne borbe “nenaoruzanog Srpskog naroda”, dok je Slobo izvrsao na djelu Garasaninovo/Akademijsko zavjetovanje. (Ostao je zapamcen da nije podrzavao ni jednu mirovnu inicijativu bilo sa koje strane dolazila – od Vance/Owen do Daiton-skog sporazuma). Takodje, koliko ja znam nije, za razliku od nekih clanova opzicije na vlasti, isao na rostilj na Pale i opaljivao iz zajebancije po Sarajevu.

No ostavimo li “nebeski narod” za trenutak da vidimo sta bi novo dogadjanje moglo da znaci za Crnu Goru i njene gradjane? Kratak odogovor bi mogao biti – nista. Crna Gora nije ucestvovala na izborima i ne priznaje niti izbore niti izabranog predsjednika. Posao kao i prije.  

Malo duze obrazlaganje moglo bi biti da bi pozicija Crne Gore mogla biti olaksana saznanjem da je novi predsjenik rodom iz Beograda (hvala bogu da Srbijom konacno upravlja Srbin).  Zapravo, mozda bi mogli ocekivati da ce se novi predsjednik koncentrisati na Beogradski pasaluk, obnovu industrije, infrastructure, i suzbijanju kriminala i ostaviti Crnoj Gori da izabere ako hoce kao samostalna drzava u zajednicu bratskih naroda ili ce svojim putem. Tom linijom su se vec oglasili neki clanovi  pobjednicke strane. A i ohrabrujuce je saznanje da su se bivse Slobine patriotske snage iz Crne Gore vec ponudile da budu izmecari i novoj opoziciji na vlasti u Beogradu, kakvi su bili i za vrijeme »tog omraznutog beogradskog diktatora« kako oni, sad kad su se preorijentisali, nazivaju dojucerasnjeg idola i spasitelja sve-srpstva.

Takodje, interesantno ce biti vidjeti Amfilohija koji ce psalm poceti pojati sad kad mu sef ode u legendu, i poslije tragicnog gubitka nekolicine bliskih prijatelja u mafijaskim obracunima. Hoce li (naravno da je i on od pocetka podrzavao opozicione demokratske snage) ko pravi rodoljub i on otici u legendu (mirovinu) i ostaviti Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu Crnogorskom narodu. Ili ce moleci se za duse prohujalih pokusati da ostane na dodijeljenu poziciju slaveci opozicione snage. U svakom slucaju to zavisi od daljih dogadjanja (nedaj boze naroda) tj. mislim da ce cekati rasplet dogadjaja (mudar je on) a onda ko svaki drugi ili vecina prikloniti se pobjedniku.

Hazbo Skoko

Bathurst, Australia