Ukratko o nama

 


 


                 
      Program
    Uprava
    O nama
    Mape
    Zanimljivosti, pisma, ...
    Podsjetnik o CG
    Prezimena u CG
    Plemena u CG
    Obicaji u CG
    Linkovi
    Slike i amblemi
    Search


     

   

  

 Udruzenje je osnovano 26/12/96 godine sa sjedistem u Sidneju. Za veoma kratko vrijeme postignuti su znacajni rezultati. Oni se, ukratko, ogledaju u slijedecem:

Crnogorska etnicka zajednica je, po prvi put, zvanicno, primljena u Savez etnickih zajednica NSW-a, a time i Australije. Tako se i ime drzave Montenegro pocelo pojavljivati u raznim brosurama, statistickim podacima i godisnjim izvjestajima znacajnog broja drzavnih institucija.

Udruzenje je dobilo, na koristenje, i dvije prostorije u kojima se nasi iseljenici redovno okupljaju, razmjenjuju misljenja i stavove, evociraju sjecanja, citaju nasu stampu ("Pobjedu","Monitor" a povremeno "Trend" i "Liberal"). Pratimo zbivanja u Crnoj Gori i putem Interneta a citaju se i interesantne publikacije vezane za nasu Domovinu.

Ostvarena je uspjesna saradnja sa prof. Sretenom Zekovicem, od koga smo dobili sva njegova izdanja, a koja se rado citaju od strane clanova Udruzenja.

Uspostavljena je plodna saradnja sa SKC (Studentski kulturni centar) Crne Gore i njegovim predsjednikom, gospodinom Aleksandrom - Sasom Zekovicem. Ovih dana je potpisan i Protokol o saradnji nase dvije Asocijacije.

Uspostavljena je korisna saradnja i sa, nama slicnim, Udruzenjima u Americi i Kanadi. Uvazavajuci njihovo iskustvo i iskusenja kroz koja su prosli, rado prihvatamo njihove savjete i sugestije.

Dugujemo zahvalnost i listu "Monitor" koji je objavio sve nase priloge tokom 1997 godine. Zahvaljujuci tome uspostavili smo veze sa Crnogorcima sirom Australije i svakim danom uvecava se broj nasih clanova.

Premda nasi iseljenici nemaju svoj radio program, nase Udruzenje je pokazalo svoju 'snagu' braneci nacionalne interese Crne Gore. Naime, da se nase misljenje i te kako uvazava dokaz je automatsko udaljavanje dopisnika srpskog radio programa gospodina M. Vojvodica, poslije jednoga nasega protesta. Sada na SBS - radio programu, emisiji na srpskom jeziku, dobro paze kako i u kom svojstvu ce pomenuti Crnu Goru.

Nase Udruzenje dalo je svoj doprinos zajednistvu crnogorskih udruzenja iz citavoga Svijeta svojim prisustvom "Crnogorskim susretima" koji su odrzani 10. i 11. Oktobra 1998.godine u Cikagu, a u izvanrednoj organizaciji crnogorskog udruzenja "Rumija".

Ove godine odrzan je I Kongres crnogorske dijaspore u sklopu Crnogorskih susreta u Njujorku, 10. i 11. oktobra (1999.godine) na kojemu su donijete znacajne Odluke i Zakljucci, a o cemu je javnost opsirno informisana. Nase ucesce je imalo zapazenog odijeka sto govore i mnoga pisma podrske putem Interneta…

Avgusta mjeseca 2000-te godine odrzan je II Kongres crnogorske dijaspore na Cetinju na kojemu je uzelo ucesca i 5 clanova naseg Udruzenja koje je predvodio potpredsjednik g.Jovan B.Ilic. Kongres je bio glavni dogadjaj, a pokroviteljstva se prihvatio predsjednik Crne Gore g.Milo Djukanovic. 

 

    
    Monitor
   
Vijesti
        politika
        drustvo
   Pobjeda
        politika  
       
aktuelnosti  
    Medija klub
    Montenegro.com
    MNNews on line
    Nezavisna CG
   
    
   
Radio Crne Gore