VREME
Broj 468, 25. decembar 1999.

Intervju: Milo Djukanovic

Milosevic nece zaplasiti Crnu Goru

Besmisleno je praviti savezne izbore u situaciji kada je grubo ugrozen Ustav SR Jugoslavije, pre svega njegov osnovni princip o ravnopravnosti republika. Cemu izbori ukoliko rezim moze da revidira izbornu volju gradjana

Neposredno pre odlaska na proslonedeljni sastanak sa ministrima zemalja EU i SAD na kome su ucestvovali i predstavnici srpske opozicije, predsednik Crne Gore Milo Djukanovic odgovorio je na nekoliko pitanja novinara "Vremena". Ocenjujuci kao uspesna prva iskustva po uvodjenju dvovalutnog sistema u Crnoj Gori, predsednik Djukanovic je istakao: "Mi smo na taj korak bili prinudjeni. Na to nas je navelo neodgovorno ponasanje monetarnih vlasti u Beogradu. Stampajuci novac bez pokrica i pri tom ne obavestavajuci Crnu Goru, vlasti u Beogradu su zapretile da stvore novu hiperinflaciju i da njenim efektima poniste domete ekonomskih reformi u Crnoj Gori. Mi smo prakticno legalizovali upotrebu marke u platnom prometu. Namjerno kazem legalizovali s obzirom na to da je marka inace bila u upotrebi vec duze od decenije. Na taj nacin smo zaustavili dalje ugrozavanje zarada gradjana Crne Gore i oslanjajuci se na jednu zdravu valutu stvorili pretpostavke za nastavak ekonomskih reformi. Ova mjera je u svakom slucaju snazan korak otklona Crne Gore od potpune ekonomske propasti koja se diktira iz Beograda. Naravno, samim tim to je korak dalje u ostvarivanju ekonomske suverenosti Crne Gore. Da li ce to biti korak ka drzavnoj suverenosti, u ovom trenutku ne zavisi presudno od Crne Gore.

Mi smo dali predlog za definisanje novih odnosa u zajednici Srbije i Crne Gore. Crna Gora je i na taj nacin dala svoj prilog ocuvanju Jugoslavije. Konacno, i ovo sto smo uradili na monetarnom planu je cini mi se dobar putokaz koji ce morati da slijedi i Srbija. Nema nikakve sumnje da ce, prije ili kasnije Srbija morati da napusti model inflatornog finansiranja. Ukoliko Srbija prihvati nase ponude, onda je sasvim realno ocekivati da opstane jugoslovenska zajednica. Ukoliko Srbija ostane imuna na nase predloge, sasvim je jasno da ce ekonomska suverenost Crne Gore, po logici stvari, voditi zaokruzivanju drzavne suverenosti."

"VREME": Koliko dugo je Crna Gora spremna da ceka na odgovor Beograda i kada bi mogao biti raspisan referendum?

M. DjUKANOVIC: Kada govorimo o referendumu govorimo o onome sta predstavlja krajnju ustavnu konsekvencu. Mi nismo poslali predlog Beogradu intimno prizeljkujuci da dodjemo do te krajnje konsekvence. Mi smo predlog dali u nadi da on moze biti prihvacen. Zato i ne zurimo sa koriscenjem nesporne ustavne mogucnosti da se raspise referendum na kome bi se gradjani Crne Gore izjasnili o nezavisnosti. Smatram da jos jedno vrijeme treba pruziti politickoj, prije svega demokratskoj javnosti Srbije da se opredijeli o nasoj inicijativi. Skloni smo dakle strpljivom ponasanju tim prije sto smo mjerama na ekonomskom planu zastitili Crnu Goru od teskih ekonomskih i socijalnih posljedica koje proizvodi rezim u Beogradu. Naravno, ako sve to bude uzaludno, ako Beograd na dugi rok bude gluv na nase predloge, onda je sasvim realno ocekivati da ce Crna Gora morati da pronadje drugaciju formu drzavne organizacije da bi realizovala svoje demokratske i ekonomske reforme. A to onda neminovno vodi referendumu na kome bi se gradjani izjasnili o modelu drzavne organizacije.

Sledece godine trebalo bi da se odrze savezni izbori?

Smatramo da je besmisleno praviti izbore u situaciji kada je grubo zgazen Ustav SRJ, prije svega njegov osnovni princip o ravnopravnosti republika. Cemu izbori ukoliko rezim u Beogradu moze da revidira izbornu volju gradjana. Mi smo imali izbore u Crnoj Gori na kojima je pobijedila demokratska koalicija proevropske orijentacije. Ali gospodin Milosevic je posle toga za predstavnika Crne Gore u federaciji odabrao onoga ko je izgubio izbore u Crnoj Gori. To je grubo krsenje Ustava i osnovnih demokratskih nacela. Zato moramo prvo usvojiti novu Platformu za regulisanje odnosa u jugoslovenskoj zajednici kojom cemo zastititi osnovne demokratske postulate uredjenja te zajednice i pravo Crne Gore na ravnopravnost u njoj.

Da li u nedavnim zbivanjima oko podgorickog aerodroma vidite prije svega spremnost Milosevica da vojno intervenise u Crnoj Gori?

Gospodin Milosevic je covjek koji je nebrojano puta do sada pokazao sklonost nasilju. Valjda niko ne ocekuje da se on u medjuvremenu promijenio. Ocito je da on zeli silom da ugusi demokratske procese u Crnoj Gori. Zbog straha od moguceg odgovora Medjunarodne zajednice rado bi iskoristio domace snage u Crnoj Gori da zavrse posao za njega. Prije svega SNP koji, sludjeno osvetnicki, na destrukciju u Crnoj Gori usmjerava gospodin Momir Bulatovic, covjek koji je sasvim izgubio politicki kompas. Druga struktura na koju se Milosevic pokusava osloniti u svojoj destrukciji u Crnoj Gori je Vojska Jugoslavije. Na ruku mu ide to sto je dio najvise komandne strukture VJ u Crnoj Gori u potpunosti lojalan Milosevicevom promasenom politickom projektu. Tako je doslo i do incidenta na aerodromu. Pojedini Milosevicevi komandanti u Crnoj Gori su najprije izmislili aktivnost MUP-a Crne Gore prema vojsci, da bi na bazi tog izmisljenog povoda dali sebi za pravo da demonstriraju silu. Sve ce to biti samo jos jedan propali pokusaj zastrasivanja crnogorske javnosti od strane gospodina Milosevica. Nista od svojih ciljeva on ovdje ne moze realizovati. On Crnu Goru ne moze zaplasiti niti vratiti sa demokratskog puta. On Crnu Goru ne moze potciniti svojoj diktaturi. Jedino sto ce izvjesno uspjeti, ako on i vojni vrh u Crnoj Gori nastave sa dosadasnjom praksom kompromitovace VJ i veoma otezati njen polozaj u Crnoj Gori.

V.B. i N.Lj.S.